FB. INST.

To get a feel and share the flow, join the good vibes around Viktoria Hallenius and her work of art.

Events

Tioårig konstrunda i ny form – Göteborgs Posten

Tioårig konstrunda i ny form – Göteborgs Posten

 Tioårsfirande konstrundan i Majorna fortsätter med förnyad energi att visa upp och förena konstnärerna i stadsdelen. Viktoria Hallenius är en av de medverkande konstnärerna. Den har krympts, höjt ribban och fyllt tio år. Konstrundan i Majorna fortsätter med förnyad energi att visa upp och förena konstnärerna i stadsdelen.
När Viktoria Hallenius för ett år sedan flyttade hem till Göteborg igen efter flera år i London, blev en delad ateljé på Banehagsgatan i Klippan hennes nya hemvist. Här målar hon till ljudet av smyckekonstnären Anna Martinssons silversmide och trivs. Hon är en nykomling, mitt i stråket för den tionde upplagan av Majornas konstrunda, som verkligen uppskattar den gemenskap som uppstått mellan kollegorna i arbetet med att förbereda helgens utställning.
– Socialt är det här en väldigt viktig händelse, absolut. Den här helgen delar vi våra vänner och vår publik med varandra och i arbetet med utställningen har vi träffats i små nätverk med olika ansvarsområden. Man känner till sina grannar nu, säger Viktoria Hallenius.
Trots att hon själv inte varit med förut vågar hon försiktigt konstatera att konstrundan haft ambitionen att höja den konstnärliga ribban i år.
– Det har blivit lite strängare regler, vilket inneburit att det inte är riktigt lika många konstnärer med i år.
Från tidigare ett 40-tal, har 28 valts ut av en jury som kvalitetsbedömt i förhand insänt material.
Sammanlagt 16 ateljéer öppnar sina dörrar och av en händelse ligger många runt just Klippanområdet, vilket också innebär att konstrundan i år koncentrerats geografiskt. Annars är konceptet detsamma. Öppet hus, ett sätt att uppleva konst och konstnärskap i autentisk miljö. Och Viktoria Hallenius gillar det.
– Det är roligt att få visa upp allt från skisser till färdiga målningar och tryck. Man är väldigt mycket sig själv när man får ta emot så här, i målarkläder, som den man är. Det är lättsamt och prestigelöst och ett tillfälle för publiken att få uppleva kaoset bakom en färdig målning.
Liksom tidigare år omfattar också rundan många olika sorts konstnärskap. Utöver måleri syns skapande i keramik, glas, grafik, smide, textil och betong.

För den som vill besöka ett urval visas en samlingsutställning på lördagen i Studio Göteborg, Banehagsgatan 1i. Där kan man få en överblick av vad som visas i de olika ateljéerna längs rundan. Guidade turer erbjuds också vid tre tillfällen under lördagen och söndagen.
Malin Clausson
031-62 40 91 malin.clausson@gp.se
Fotnot: Konstrundan i Majorna pågår lördag 26 april till och med måndag 28 april. För mer info: www.konstrundanimajorna.se